Menu

Audio richting de toekomst

Hoe wordt audio in de toekomst gebruikt?

Over deze vraag heeft Charlotte Hager (oprichter van Comrecon Brand Navigation, Oosterijk) zich gebogen in het nieuw onderzoek Plantet Audio. Haar onderzoeksgroep bestond uit 3400 gebruikers tussen de 16 en 52 jaar. Gebaseerd op haar onderzoek heeft ze onder andere geconcludeerd dat de personalisatie van audio zal groeien.

Planet Audio verleden

Om te weten hoe de audio in de toekomst er uit ziet, ontkomen we er niet aan om kort stil te staan bij het verleden. In de jaren 80 waren de vormen waarop audio werd geconsumeerd veel beperkter dan vandaag de dag. Het audiogebruik bestond uit FM radio en de audiodragers waren: vinyl, cd’s en cassettes.

Planet Audio vandaag

Het huidige landschap is in de afgelopen decennia natuurlijk meer divers geworden. Naast een groot streaminglandschap zijn er diverse radiodistributievormen ontstaan zoals DAB+ en IP. Aangevuld met het recent ontdekte podcast eiland.

Planet Audio 2025

De grote vraag is: hoe zal audio in de toekomst worden gebruikt? Het onderzoek Planet Audio concludeert dat er een nieuwe audio union gecreëerd wordt. De huidige kanalen als FM radio, streaming services, podcast en webradio gaan in 2025 meer samensmelten. Podcast zal, in tegenstelling tot de huidige positie in het audiolandschap, geen afgelegen eiland meer vormen en steeds meer in verbinding staan met radio. Zodat de verschillende mediumtypen elkaar kunnen versterken.

Centrale toegang tot audio content zal steeds gewoner worden en op één device plaatsvinden. Het gebruik van audio zal sterker afhangen van de mood en persoonlijke routine van de gebruiker. Dit resulteert in verregaande personalisatie van audio. Denk bijvoorbeeld aan Artificial Intelligence (AI) technieken die, op het moment dat je op vrijdagmiddag in de auto stapt, de playlist afspeelt met jouw favoriete vrijdagmiddaghits of de podcast afspeelt die je aan het luisteren was.

Silent Island

De alom aanwezige audio leidt ook tot een sterke tegenreactie. Door het enorme media-aanbod zullen mensen ook steeds meer op zoek gaan naar een omgeving zonder media. Deze bewuste switchoff zal je onttrekken aan de waan van de dag. Op Silent Island kun je rust vinden en ontspannen en even helemaal offline zijn. Maar voor komende zomer heb ik nog een ticket geboekt naar podcast eiland.

Bron: Radio Days Europe 2019, door Herbert Codée

Logo Audify
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
HNK Zuidoost Gebouw Rome

Burgemeester Stramanweg 108-u
1101 AA Amsterdam Zuidoost
© Audify 2024 - Privacy verklaring
Terug
Audio feiten & cijfers Audio inzetten Audify Me
Nieuws Over Audify
RadioCloud Contact
info@audify.nl +31 (0)20 345 1596