Menu

Transitie-index NMO Luisteronderzoek

Andere cijfers: luistergedrag is niet veranderd

Door de nieuwe meetmethode verandert de definitie van radio luisteren van ‘geluisterd volgens de respondent’ naar ‘technisch hoorbaar voor de meter’. De nieuwe passieve meting van het luistergedrag levert dan ook andere cijfers op. Hoewel het nieuwe luisteronderzoek andere cijfers rapporteert, is het belangrijk om te benadrukken dat het luistergedrag van consumenten natuurlijk niet daadwerkelijk is veranderd. Het luistergedrag wordt alleen anders gemeten. Eenzelfde audiocampagne heeft nog steeds dezelfde impact en effect als voorheen.

Inzicht in verschillen nieuwe en oude luisteronderzoek

Om gebruikers van de luistercijfers inzicht te geven in de verschillen tussen het nieuwe en het oude luisteronderzoek introduceert NMO de ‘Transitie-index’. Deze index geeft het verschil weer tussen de oude en nieuwe luisterdichtheid op 13+ voor het tijdvak van de hele week van 06.00 tot 24.00 uur. Daarnaast is er per zender inzicht in de index van één combinatie van specifieke doelgroep en tijdvak. De cijfers staan in de onderstaande publicatie.

De index is gebaseerd op de NLO/GfK Radiolog currency-data van de periode oktober-november 2022 versus de NMO MediaCell+ testdata van de periode 3 oktober t/m 30 november 2022.

Op 1 februari 2023 is het NMO Luisteronderzoek officieel gelanceerd, die de nieuwe currency levert met data vanaf 1 januari 2023.

Aantal spots en budget blijven gelijk

In de nieuwe methode krijgt een merk of organisatie hetzelfde aantal spots voor hetzelfde budget als bij de oude methode. Hiermee behalen zij ook dezelfde effecten in marketingdoelstellingen, zoals op naamsbekendheid en conversie. De verhouding tussen prijs, aantal spots en behaalde resultaten is dus niet veranderd: als merk krijg je in die zin hetzelfde voor je geld. Wat wel is veranderd, is dat er minder GRP’s nodig zijn om die resultaten te behalen.

In onderstaande animatie wordt het hoe-en-waarom van de Transitie-index nog eens helder uitgelegd.

Logo Audify
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
HNK Zuidoost Gebouw Rome

Burgemeester Stramanweg 108-u
1101 AA Amsterdam Zuidoost
© Audify 2024 - Privacy verklaring
Terug
Audio feiten & cijfers Audio inzetten Audify Me
Nieuws Over Audify
RadioCloud Contact
info@audify.nl +31 (0)20 345 1596